Maagzweren bij paarden
Maagzweren bij paarden
Maagzweren bij paarden komen vaker voor dan je denkt. 60 tot 90% van de paarden heeft regelmatig maagzweren. De klachten zijn vaag en worden vaak niet gezien of onderschat. Tegenwoordig erkennen we deze klachten echter veel meer en is er veel onderzoek naar gedaan waar maagzweren bij paarden en pony’s vandaan komen en wat we eraan kunnen doen om ze te voorkomen.
Leren herkennen
De klachten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit 1 of meerdere dingen van het onderstaande lijstje:
- een (iets) verminderde eetlust
- veel knoeien met krachtvoer
- gewichtsverlies
- gedragsverandering (narrig of nerveus)
- tandenknarsen
- (iets) minder presteren
- slechte mest (diarree)
- lang herstel na inspanning
- en een doffe vacht
De iets duidelijker te herkennen klachten zijn onder andere:
- veel gapen
- singelnijd (pijn bij het borstelen van de buik of bij het aansingelen)
- (regelmatig) koliek
- staken tijdens het rijden
- lucht zuigen
Helaas kunnen paarden heel wisselend reageren op een maagzweer. Sommige paarden geven veel symptomen en hebben maar een ‘klein zweertje’ terwijl andere paarden veel grotere maagzweren hebben maar hele lichte symptomen vertonen. Daarom is het heel belangrijk dat je je paard goed kent en bij verdenking van een maagzweer ook de dierenarts naar je paard laat kijken.
Klein beetje theorie
De hele theorie achter de maagzweer bij het paard gaan we niet uitleggen maar dit is wat je volgens ons moet weten. De paardenmaag bestaat uit 2 gedeelten, het bovenste deel waar eigenlijk geen maagzuur hoort te komen met een pH van ongeveer 7 en het onderste deel waar het maagzuur wordt gemaakt met een pH van ongeveer 1,5. Er zijn 2 typen maagzweren te herkennen, in het bovenste deel, waar de meeste maagzweren voorkomen en waar het goed te behandelen is en in het onderste deel van de maag waar de behandeling moeizamer gaat.
De maagzweer in het bovenste deel wordt vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld stress (verhuizing van stal, ander voer, ander stalmanagement) of (te) weinig ruwvoer. Ook kan je paard stress ondervinden van bijvoorbeeld ziekte, kreupelheid of pijn, een vreemde omgeving, langere tijden op stal staan, operaties en transport.
De maagzweer in het onderste deel van de maag is moeilijker te behandelen en de oorzaak is ook minder makkelijk te ontdekken en blijft vaak onduidelijk. Om vast te stellen of je paard een maagzweer heeft en waar die zit, moet de dierenarts een scopie uitvoeren. Daarna kan een behandelplan worden opgesteld.
Wat kan ik zelf doen om maagzweren te voorkomen
Vermijd (te veel) stress en zorg voor een goed rantsoen. Het rantsoen van je paard moet voldoende ruwvoer en niet te veel krachtvoer bevatten. Er zijn meerdere handvatten te vinden op internet. Wij adviseren een gemiddelde van: minimaal 1.5% van het lichaamsgewicht van jouw paard aan droge stof te voeren. Als je paard 500 kg weegt zou je ongeveer 7.5 kg droge stof moeten voeren. In de praktijk komt dit neer op ongeveer 9 kg hooi. Voordroog (bijna hooi) en kuil hebben meestal een lagere droge stof gehalte en daar moet je dus wat meer van voeren voor een vergelijkbaar resultaat. Ook voeren in meerdere porties (minimaal 3) verdeeld over de dag heeft sterk de voorkeur tov langere perioden zonder voer. Vasten of vermindering van de ruwvoer opname kan in enkele uren tot een paar dagen leiden tot een maagzweer.
Denk bij de keuze voor krachtvoer ook eens aan een muesli. Hierbij moet het paard meer kauwen en maakt het dus ook meer speeksel aan wat weer goed is als buffer in de maag tegen het maagzuur. Krachtvoer mengen met lucerne kan ook bijdragen aan een gezonder paard omdat de paarden dan langer en beter kauwen op hun voer waardoor de speeksel aanmaak (nog) groter en/of langer is en hiermee wordt ook de bufferende werking van het speeksel verhoogd.
Advies
Wij denken graag mee over eventuele andere aanpassingen, hiervoor kunt je altijd contact met ons opnemen (info@jansenspeciaalvoeders.nl of telefonisch: 0316 53 22 52) . Onze onafhankelijke voedingsadviseur kan ook vrijblijvend op locatie met jou het beste plan opstellen.